• dopolnilno-zdravstveno-zavarovanje-2019

Dopolnilno zdravstveno zavarovanje 2020

Kje se najbolj splača skleniti dopolnilno zdravstveno zavarovanje v letu 2020 (po podražitvi).

Dopolnilno zdravstveno zavarovanje je junija letos najprej podražila zavarovalnica Vzajemna. Sledila ji je najprej zavarovalnica Triglav, nekaj mesecev kasneje pa še Adriatic Slovenica. Tudi četrti ponudnik zavarovanj Wiz novembra napoveduje podražitev.

Poglejmo si primerjavo cen dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja (po podražitvi) in pri kateri zavarovalnici je najbolj smiselno skleniti dopolnilno oz. dodatno zdravstveno zavarovanje.

Ali se splača menjati zavarovalnico za dopolnilno zdravstveno zavarovanje?

To je vprašanje, ki si ga mnogo ljudi pogosto zastavlja. Cene dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja se namreč redno spreminjajo. Tako je nekaj časa najcenejša zavarovalnica ena, nato druga, … Razlike med ceno dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja pa so relativno nizke. To pomeni, da v najboljšem primeru privarčujete približno 1,5 € na mesec oz. 15 € na leto.

Pozitivna plat menjave zavarovalnica pa je še ena. To je bonus, ki ga z menjavo zavarovalnice uporabnik lahko dobi. Ta znaša 20 – 30 € ponavadi v obliki nekega dobropisa oz. kupona za nakup nečesa. Podarijo vam tako npr. bon za gorivo na Petrolu, za nakup hrane ipd.

Če povzamemo vse skupaj, lahko zaključimo, da z menjavo zavarovalnice za dopolnilno zdravstveno zavarovanje tako letno privarčujemo slabih 50 €. V nekaterih primerih morda celo več. Ali se to splača ali ne, lahko vsak posameznik presodi zase. Nekateri bodo verjetno raje prihranili nekaj časa, medtem ko bodo drugi tisti kratki obisk agenta in podpis pogodbe brez odpora uredili.

Dopolnilno zdravstveno zavarovanje primerjava cen

V Sloveniji so vam za sklenitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja na voljo 3 zavarovalnice. To so zavarovalnica Triglav, Adriatic Slovenica, zavarovalnica Vzajemna ter Wiz. Poglejmo si kakšne so cene in bonusi, ki jih zavarovalnice nudijo.

Najdražji zavarovalnici sta zagotovo Triglav in Vzajemna. Triglav, ki nudi zavarovanje v znesku 426 € / leto (ali 35,55 € mesečno) sicer ob sklenitvi zavarovanja nudi darilo, ki pa v najboljšem primeru pomeni 30 € prihranka s čimer se s ceno 396 € na leto lahko pridruži drugi najdražji zavarovalnici Vzajemni.

Vzajemna ob sklenitvi dodatnega zdravstvenega zavarovanja nudi darilno kartico Spar v vrednosti 25 €. Dopolnilno zdravstveno zavarovanje pri Vzajemni sicer znaša 415 € na leto (ali 34,60 € mesečno) v kolikor pa upoštevate kupon pa zavarovanje pri vzajemni znaša 390 € / leto.

AdriaticSlovenica je tretja najdražja zavarovalnica. Dopolnilno zdravstveno zavarovanje lahko pri njih sklenete za 383,76 € na leto (ali 31,98 € mesečno), a 1.11 prav tako pripravljajo podražitev. Pri tej ponudbi ne rabite hoditi niti na Petrol, niti v Mercator, niti v Spar. Po domače povedano lahko tisti prihranek porabite kjerkoli in kadarkoli pač želite.

Najugodnejši ponudnik dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja v Sloveniji je Wiz. Pri Wiz-u lahko dopolnilno zdravstveno zavarovanje sklenete za 31,02 € mesečno oz 372,24 € letno. Poleg tega lahko prejmete popust za zavarovanje za avto (če ga imate pri Wiz-u), nekatere druge kupone, ali pa 30 € nakazila na TRR, kar pomeni, da vas zavarovanje na letni ravni stane 342 €, kar pa je 42 € manj kot zavarovanje pri Adriatic Slovenica oz. 56 € ceneje, kot zavarovanje pri Triglavu.

Poleg tega lahko zavarovanje sklenete preko spleta, nato pa vam po pošti pošljejo podatke in pogodbe, ki jih izpolnete in zgolj vržete v nabiralnik.

Trendi 2020

Glede na vedno slabše stanje zdravstva v Sloveniji je vsekakor smiselno razmišljati širše. Zgolj dodatno zdravstveno zavarovanje namreč ne ponuja kritja samoplačniških zdravstvenih storitev. Vsekakor pa je posameznik pogosto primoran (zavoljo lastne prihodnosti) koristiti samoplačniške zdravstvene storitve. Na voljo tako je že nekaj ponudnikov zavarovanj, ki nekoliko krijejo samoplačniške zdravstvene storitve. Pri svojem agentu zato povprašajte o možnostih, tukaj pa bomo v prihodnje pripravili tudi bolj izčrpen članek na to temo.

Pogosta vprašanja in povzetek

Ali se splača menjati zavarovalnico za dopolnilno zdravstveno zavarovanje?

V kolikor vam 50 € na leto pomeni več, kot ura ukvarjanja s papirji in obiskom agenta, potem se vam splača menjati zavarovalnico za dopolnilno zdravstveno zavarovanje.

Kje se najbolj splača skleniti dopolnilno zdravstveno zavarovanje?

Najcenejše dopolnilno zdravstveno zavarovanje dobite pri Wiz-u. Cena dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja pri Wiz-u znaša 342 € letno oz. 31 € mesečno, kar je približno 50 € ceneje kot pri drugih zavarovalnicah.

Kolikšna je razlika med zavarovanji?

Razlika med najcenejšo in najdražjo zavarovalnico z upoštevanimi bonusi znaša najmanj 42 € oz največ 56 € na leto.

Kaj na področju dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja lahko pričakujemo v prihodnosti?

Verjetno lahko računamo na to, da bodo cene še vedno rasle, hkrati pa bodo javne zdravstvene storitve vedno slabše oz. vsaj nič boljše kot so sedaj. To pomeni, da je smiselno razmišljati o zavarovanjih, ki bi krila tudi samoplačniške zdravstvene storitve.

Related Posts